Alxarq
Fundat en 2013 és una formació dinàmica i inquieta per a trobar nous llenguatges amb els quals poder comunicar-se amb el públic. Aquest ensemble de percussió està format per quatre joves intèrprets que, mitjançant la immensa varietat tímbrica del llenguatge de la percussió, pretenen aconseguir gran quantitat d’estils i formes musicals. Els seus espectacles estan creats nodrint-se de la revisió de la literatura dels grans compositors dels segles XX i XXI per a aquesta formació, passant pel posat- minimalisme, la música teatral, la música electroacústica, la nova creació i la música d’arrel de molts llocs del planeta. Ha participat en diversos festivals al llarg d’Europa com a Festival Internacional Percute, a Le Corps a corps (Perpinyà, França), Festival Experimentem‐tam (València), VIPA-València International Performance Academy, XXXV Setmana de la música de Montserrat, Gran Fira de València, Rafel Festival i International Percussion Ensemble Week(Croàcia). Els seus membres han realitzat estudis de perfeccionament d’aquesta formació a Perpinyà amb el percussionista Philippe Spiesser. Al Xarq ha sigut guardonada amb diversos premis, com ara el primer premi a l’I Concurs Internacional de Música de cambra per a percussió Percute en les edicions de 2013 i 2019, i primer premi al II Concurs Nacional de Música de Cambra de Montserrat, en 2014. Entre les seues últimes creacions destaquen PHASES i l’espectacle familiar La volta al so en 80 mons.
Amores Grup de Percussió
Fundat en 1989, està integrat per Pau Ballester, Ángel García i Jesús Salvador “Chapi”. La formació pren el seu nom de l’obra homònima de John Cage, compositor que ha exercit una forta influència en el grup i a qui va homenatjar en el Festival de Tardor de Madrid (1991) comptant amb la seua presència. Al llarg de la seua àmplia trajectòria, Amores Grup de Percussió ha desenvolupat un paper decisiu en l’evolució de la música per a percussió a Espanya. El seu recorregut professional sempre ha estat unit a la investigació i a la docència, creant audicions de percussió per a escolars durant els últims 20 anys. Així mateix, ha oferit concerts en nombroses ciutats de tot el món, formant part dels festivals de percussió i música contemporània de major rellevància internacional. Ha sigut guardonat amb el premi de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana a la millor música per Fènix en 2001 i per Tinajas en 2003, música original de Jesús Salvador “Chapi”, així com per la Millor Música Original per a Espectacle Escènic amb Ubú en 2005.
En el 2009, amb la celebració del seu 20 aniversari, va estrenar el concert per a percussió i orquestra AMOREXXdel compositor A. Valero, interpretat juntament amb l’Orquestra de València en el Palau de la Música de València. En 2014 va celebrar el seu 25 aniversari amb una programació anual que vaincloure la producció i estrena de l’òpera de butxaca El mal vino, una tragicomèdia musical contemporània del dramaturg espanyol Paco Zarzoso i música del compositor Jesús Salvador “Chapi”. Des de 2015 continuen girant per Espanya amb diferents concerts i programes eclèctics de percussió contemporània, entre els quals destaquen estrenes d’obres en el Festival Ensems, els seus espectacles didàctics A COLPS, MAMMA ÀFRICA i la col·laboració amb el grup La Brama doçaines i tabals, amb l’espectacle A LA NOSTRA MANERA. Estrena de VELES e BOUS El Cabanyal late a la Fàbrica de Gel i el concert EL JARDÍN SUSPENDIDO amb l’organista Nacho Ribas. En 2018, el grup va protagonitzar el concert inaugural d’Ensems, realitzat al Trinquet de Pelayo, en el qual va estrenar Trinquetíssim, obra encàrrec de L’IVC al compositor J.S. Chapi i va clausurar l’exposició “Joan Miró. Ordre i Desordre” a l’IVAM. També en 2018, el seu últim treball discogràfic, Dreizhen: Stochausen & Hildegarda, va ser guardonat en els I Premis Carles Santos de la Música Valenciana. En 2019 celebra el seu 30 aniversari amb un concert amb l’Orquestra de València, amb l’obra The Glory and the Grandeur, de Russell Peck. Aquest mateix any, van rebre el premi Bankia al Talent Musical Valencià en la categoria de Formació Musical Valenciana de caràcter professional.
Homenatge a Iannis Xenakis
Persephassa (1969) Iannis Xenakis (1922 – 2001) 30’
Persephassa (1969) va ser un encàrrec per a la primera edició del Shiraz Arts Festival, per a ser interpretada a l’aire lliure amb cada un dels percussionistes al peu de les columnes del palau de Darios el Gran, a les runes de Persèpolis, Iran. L’obra és un punt de referència en el procés d’exploració de la dimensió cinètica del so. Obsessionat per la interioritat del so, a Terretektorh (1966) i Nomos gamma(1968), Xenakis començà a disposar els músics a l’entorn del públic, unatranslació del punt d’escolta que permet el joc amb l’espai com a paràmetre compositiu, explotant la pulsió, el timbre i l’espacialització, situant a l’audiència al centre de l’experiència còsmica i visceral de la seua música.
«Persephassa, nom arcaic de Persèfone o Kore, deessa del renaixement de la natura en la primavera, dona de Plutó»
(Iannis Xenakis, 1969)
Carles Salvador, percussió
David Merseguer, percussió
Jesús Fenollosa, percussió
Samuel Brazález, percussió
Àngel García, percussió
Pau Ballester, percussió
Jesús Salvador “Chapi”, percussió
Miquel Àngel Berbis, electrònica