Select Page

4Sonora

Black Angels

 

 

 

Notes al programa

 

Helga Arias

“I See You” (2020)

Per a quartet de cordes amplificat i live video

Duració ca. 9 min

Composició: Helga Arias

Live Video: Ross Karre

This piece, entirely conceived and written during the pandemic, focuses on the individualities of each performer. The audiovisual material is a result of assembling information about them.
The whole process took place through collaborative apps such as zoom. The participants never met.

 

Voro Garcia (1971)

Objectes del temps (2024)

Cinc fragments per Antoni Tàpies

18 minuts

Para cuarteto de cuerda.. Encargo del XII Rafelfestival con el apoyo del INAEM. Dedicada a 4Sonora. 

Mucha poesía ha sentido la tentación del silencio. Porque el poema tiende por naturaleza al silencio. O lo contiene como materia natural. Poética: arte de la composición del silencio. Un poema no existe si no se oye antes que su palabra su silencio.

(De José Ángel Valente, Cinco fragmentos para Antoni Tàpies, en Material memoria, 1979)

Objectes del temps toma el título de una obra homónima de Gloria Moure, en el cual lleva a cabo un recorrido a través de la obra de Antoni Tapies y las constantes que delimitan su mundo creativo. 

El trabajo de construirse a sí mismo como sujeto conlleva mucho tiempo y gira en torno a determinadas afecciones artísticas, que funcionan como un eje central en la vida. Podríamos situarlo en la necesidad de búsqueda de una identidad o, al menos, de la investigación de un espacio sonoro alternativo. 

La producción objetual de Tàpies ocupa una parte importante de su obra de madurez. La objetualización sonora de un material, el magnificar elementos pequeños, el “rasgar” la materia o el gesto, han sido el punto de partida para la creación de las figuras sonoras que configuran la dramaturgia musical esta obra, organizada en cinco movimientos:  

Material memòria 

Metàfora objectualitzada I

Comunicación sobre el mur

Metàfora objectualitzada II

Serán ceniza… 

Los títulos de cada uno de ellos son una referencia al enfoque del discurso sonoro, y también a la relación que Tàpies tuvo con dos artistas muy importantes en su vida, Joan Brossa y José Angel Valente.  

El último movimiento, Serán ceniza…, es un llanto de desesperación frente al genocidio que en estos momentos está viviendo el pueblo palestino. 

George Crumb (1929-2022)

Black Angels (1970)
Para cuarteto de cuerdas amplificado

El sonido del caos
“In tempore belli 1970” inscribe George Crumb en su obra Black Angels, evocando el tumulto de la Guerra de Vietnam y el malestar de la época. La pieza, escrita para cuarteto de cuerdas amplificado, lleva al oyente por un viaje sonoro oscuro y perturbador, donde los instrumentos producen no solo notas, sino ruidos, golpes y murmullos que sugieren lo sobrenatural.

Estructura simbólica
Dividida en tres partes – DepartureAbsence y Return–, la obra representa una lucha entre el bien y el mal. El uso de números simbólicos, como el 13, y la inclusión de citas musicales de Schubert, entre otros, añaden capas de significado a este recorrido espiritual.

Angeles y demonios
Devil-music y God-music confrontan fuerzas opuestas, mientras que los contrastes extremos en dinámica y textura refuerzan la sensación de un mundo fracturado. Crumb nos sitúa ante una reflexión sobre el caos y la redención, en una obra que trasciende los límites de la música de cámara tradicional. 

 Black Angels

Helga Arias 

“I See You” (2020)

Per a quartet de cordes amplificat i live video

Live Video: Ross Karre

Voro Garcia (1971)

Objectes del temps (2024)

Cinc fragments per Antoni Tàpies

 

George Crumb (1929-2022)

Black Angels (1970)

Per a quartet de cordes amplificat

4Sonora

 4Sonora és un projecte compromés amb la recuperació, experimentació i promoció de la música escrita per a quartet als segles XX i XXI, amb una atenta mirada cap a la creació iberoamericana. Forjat a l’Acadèmia de Música Contemporània del Festival de Lucerna i amb base a Espanya, després del nostre debut al XIV Festival d’Ensembles dels Teatres del Canal de Madrid, l’any 2024 som el grup en residència del Festival de Potries i participarem en el Rafel Festival, el CIMCA de Cantàbria, el Festival COMA a Madrid i el cicle de concerts del Cèntric a El Prat de Llobregat.

Tornant el 2025 a la temporada dels Teatres del Canal, desenvoluparem també un projecte per a sextet de corda junt al violista Garth Knox i el violoncel·lista Pierre Strauch, commemorant el 150 aniversari del naixement d’Arnold Schoenberg i el centenari de Pierre Boulez.

Junt amb la soprano Sabina Puértolas i la discogràfica IBS Classical, a finals de 2024 estarem immersos en la gravació de l’obra integral per a quartet del compositor Roberto Sierra i en un projecte de repertori europeu amb Heinz Holliger.

 

Raúl Suárez

Raúl Suárez es forma al Conservatori Nacional Superior de Música i Dansa de París, la Universitat de Música i Art Dramàtic de Viena i l’Escola Superior de Música Reina Sofia a Madrid. El seu infatigable interès per la música contemporània l’ha portat a col·laborar amb compositors com Péter Eötvös, George Benjamin, Ana Maria Avram i Iancu Dumitrescu, participant en estrenes mundials d’algunes de les seues obres. Ha sigut membre regular de l’ensemble Le Balcon i de l’Hyperion Ensemble, actuant en festivals com el SPECTRUM XXI a París, Londres i Berlín, i a l’Ars Musica de Bèlgica. També ha sigut violinista en els ensembles contemporanis de l’Aspen Music Festival als Estats Units i del Festival de Lucerna a Suïssa. Actualment és violinista a l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu a Barcelona.

 

Émilie Langlais

Immersa en el món de l’art des de ben jove, es va formar en la seua ciutat natal, Angers, i va continuar la seua educació al Conservatori Nacional Regional de Nantes i posteriorment al Conservatori Nacional Superior de Música de París, on va obtindre el primer premi en violí i música de cambra.
L’any 2000, guanya les audicions per a unir-se a l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, on des de 2006 ocupa la plaça de solista de segons violins.
Ha format part de múltiples formacions de cambra, oferint concerts i recitals a Singapur, Alemanya, França i Anglaterra, consolidant així la seua reputació com una talentosa i versàtil violinista.

 

Alfonso Noriega

Comença els seus estudis a Oviedo, continuant la seua formació a la Guildhall School of Music, el Banff Center de Canadà i els conservatoris de Basilea i Frankfurt, on, com a academista de l’Ensemble Modern, obté el Màster IEMA en Música Contemporània. Actualment, és convidat com a solista de viola a l’Orchestre Philharmonique de Radio France, l’Ensemble Intercontemporain, Musikfabrik, Remix Ensemble, Ensemble Resonanz, HKNME, OSPA i als ensembles dels festivals de Lucerna, Aldeburgh, Ulysses, Norfolk i Spoleto, col·laborant també amb la London Sinfonietta, GECA i la Camerata Bern. Ha rebut el Premi de la Societat de Música de Cambra de Birmingham i és cofundador del Cicle de Música Contemporània d’Oviedo. Ha realitzat gravacions per a ArtHaus, Radio France, Bayerische Rundfunk, BBC, WDR, SWR i Alpha Classics.

 

Lourdes Kleykens

Primer premi en concursos com el Concurs Internacional Luthiers Clar 2018 o el Concurs de Primavera de la Universitat de Barcelona en 2017, ha participat en festivals com el Potries Music Fest amb el duo de violoncel i piano DuOna, el Davos Festival o el Festival Pau Casals de Prades.
Des de setembre de 2021 és membre de l’Orquestra Simfònica del Teatre del Liceu de Barcelona.
Obté el Títol Superior de Música a l’ESMUC amb el professor Cristoforo Pestalozzi i els estudis de Màster amb el professor Peter Hörr a la Hochschule für Musik “Felix Mendelssohn Bartholdy” de Leipzig, Alemanya. El 2020 és academista de l’orquestra alemanya Staatskapelle Halle, formant part de l’organització Yehudi Menuhin Live Music Now Leipzig e.V.