Select Page

ALEXANDER SCHUBERT

 

Alexander Schubert va nàixer el 1979 a Bremen i va estudiar bioinformàtica a Leipzig i composició multimèdia amb Georg Hajdu i Manfred Stahnke a Hamburg. Durant els seus estudis, ha treballat com a músic i compositor en una varietat d’entorns diferents. A més, Schubert va treballar al ZKM (Centre d’Art i Mitjans) a Karlsruhe durant un any.

 

És professor a la Musikhochschule Hamburg i director artístic de l’estudi d’electrònica al conservatori de Lübeck i va ser professor convidat a la Universitat de Folkwang en 2016. Principalment treballa com a compositor independent.

 

L’interès de Schubert explora les interfaces de gènere creuat entre música acústica i electrònica. El tret més característic de la seva feina és la combinació de diferents estils musicals (com hardcore, jazz lliure, música electrònica popular, techno) amb conceptes clàssics contemporanis. Incorpora aquestes influències basades en la seua experiència personal en lloc d’abordar teòricament l’assumpte. Schubert ha participat en la seua joventut i en la seua carrera primerenca en tots els gèneres anomenats, tant en grup com a solista. A més, les peces performatives són un focus important en el seu treball. L’ús del cos en la música electrònica i el transport de contingut addicional a través de gestos són característiques clau en les seues peces, que tenen com a objectiu potenciar l’intèrpret i aconseguir un màxim d’energia. L’objectiu constant de perseguir la recerca d’una major intensitat en la interpretació musical és una força impulsora en el seu treball i això sempre des d’una manera subjectiva i quasi mai conceptual. Això també li comporta reflexionar al voltant la frontera entre la música escrita i la improvisada. Diverses peces es poden entendre com improvisacions altament estructurades.

Des de 2009, s’enfoca en la composició gestual basada en sensors tant en les seues creacions com en la investigació (com a estudiant de doctorat). En este camp de treball, ha fet nombroses participacions en conferències internacionals i investigació amb diversos instituts de tot el món. La combinació dels aspectes estètics, tècnics i d’aquest enfocament interdisciplinari ha trobat una recepció molt positiva. La seua formació tècnica com a científic és la base per al maneig de la tecnologia en general i dels sensors en particular.

A més de treballar com a compositor i músic solista, Schubert també és membre fundador de l’Ensemble “Decoder”. Ha contribuït a una varietat de diferents projectes com a músic, compositor i programador (per exemple, Wiener Festwochen, Staatsoper Berlin, SWR), ha comissariat un festival de música electrònica contemporània durant diversos anys i dirigeix ​​el segell de música contemporània Ahornfelder. És un membre organitzador del VAMH, un col·lectiu que manté una àmplia xarxa de música contemporània i organitza un festival anual de dues setmanes de durada. Ha estat membre del jurat de conferències i competicions (per exemple, Conferència SSSP, competició JTTP), cap de jurat (ICMC) i cursos de composició (per exemple, Ciutat de Mèxic, Estocolm). És el director artístic de l’estudi d’electrònica al conservatori de Lübeck, professor al conservatori d’Hamburg i va ser professor convidat a la Universitat de Folkwang el 2016.

Ha rebut premis i beques de ZKM, Giga-Hertz-Prize, Bourges, ICMC, NIME, JTTP, Darmstädter Ferienkurse i comissions de NDR, International Musikinstitut Darmstadt, Ensemble Resonanz, IRCAM, ZKM, HCMF, Kulturstiftung Hamburg, Piano Possible i Ensemble Intégrales entre altres.

Els seus treballs s’han interpretat més de 600 vegades, per exemple per l’Ensemble Intercontemporain, Ictus Ensemble, Nedar Ensemble, Ensemble Mosaik, Ensemble Nikel, Klangforum Wien i Decoder Ensemble en més de 40 països, entre ells: IRCAM París, NIME Sydney, ICMC , ZKM, Darmstäterterterterera Infermera, Steinhardt School New York, Essl Museum Wien, Deutschlandfunk Köln, SMC Porto, MDR, Wiener Festwochen, Rainy Days Festival, Acht Brücken, TU Berlín, Kunsthalle Hamburg, Akousma Mont-real, Klangwerktage Hamburg, EMM Kansas, ARD Hortal ,, Ljubljana, EUA , Anglaterra, Espanya, Tunísia.